Ungaria nu susține noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: „Ar fi o greșeală uriașă”
Ungaria, prin ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, a transmis, luni, 23 ianuarie, că se opune unui nou pachet de sancțiuni, al zecelea pregătit de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, afirmând că acesta ar fi o „greșeală uriașă”.afirmând că acesta ar fi o „greșeală uriașă”. În opinia guvernului de la Budapesta, aceste măsuri „au dovedit că duc Europa într-un impas. Economic, politic și de securitate”.
Ungaria respinge noile sancțiuni UE împotriva Rusiei
Șeful MAE al Ungariei, Peter Szijjarto, se află la Bruxelles, la o întâlnire a miniștrilor de Externe ai statelor membre ale UE. La această reuniune s-ar putea discuta și despre cel de-al zecelea pachet de sancțiuni îndreptate împotriva Rusiei, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina, la data de 24 februarie 2022.
Potrivit Reuters, care citează surse de rang înalt din cadrul Uniunii Europene, redactarea documentului privind noile sancțiuni ar trebui finalizată până la împlinirea unui an de la începutul invaziei Rusiei, cea mai mare din Europa de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Ce altceva pregătește Bruxelles
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, participă la reuniunea MAE de la Bruxelles, reafirmând că România va susține necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina.
Miniştrii de Externe vor discuta și despre folosirea activelor ruseşti îngheţate în Europa pe baza sancţiunilor, inclusiv 300 de miliarde de euro reprezentând rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei, pentru reconstrucţia Ucrainei după război.
Viktor Orban susține că măsurile nu funcționează
Comentariile Ungariei vin după ce, în urmă cu 10 zile, premierul Viktor Orban a reiterat că sancțiunile împotriva Rusiei nu funcționează și că ele ar trebui ridicate.
„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, preţurile la energie ar scădea imediat, totodată, inflaţia s-ar înjumătăţi într-o clipă”, a spus Orban, adăugând că „din cauza sancţiunilor eronate ale UE, trebuie să plătim suprataxe pentru energie”. Acesta a mai subliniat că Bruxelles are o viziune despre viitor diferită de cea a maghiarilor și că oficialii europeni urmăresc, de fapt, schimbarea regimului de la Moscova.
La sfârșitul lunii august, ministrul Peter Szijjarto a dezvăluit că Budapesta a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea masivă a volumului de gaze livrate de compania rusă de stat. Totodată, Ungaria a obținut o derogare de la embargoul impus de UE petrolului rusesc livrat pe cale maritimă, după ce a amenințat cu folosirea dreptului său de veto pentru a-l bloca.